2011. január 3., hétfő

Töltött nyelvhal filé vörös lencse pürével és narancsos mustármártással

Hozzávalók 4 személyre:

600 g nyelvhal filé
3 dl tejszín
1 csokor petrezselyem zöldje
200 g vörös lencse
150 g vaj
20 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
50 g zeller
1 babérlevél
5 szem feketebors
6 szem koriander
1 dl fehérbor
1 dl zöldségleves
1 mokkáskanál porcukor
1 teáskanál keményítő
4 evőkanál Aranyszarvas Narancsos Mustár
50 g sárgarépa
30 g karalábé

Elkészítés:

  1. A nyelvhal filéből 200 g-ot ledarálunk, hozzáadunk 1 dl tejszínt, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk.
  2. A filéket kiterítjük, a töltelékkel megkenjük, frissen tartó fólia segítségével feltekerjük.
  3. A vörös lencsét annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha megfőtt, 50 g vajat adunk hozzá, sózzuk és pürésítjük.
  4. A zöldségeket (hagyma, fokhagyma, 20 g zeller) a babérlevéllel 50 g vajon megdinszteljük, egész borssal, korianderrel együtt, majd felengedjük a borral, hagyjuk, hogy egyet forrjon, hozzáadunk 2 dl tejszínt a zöldséglevest, kevés porcukorral fűszerezzük, végül hozzáadjuk a narancsos mustárt, és fél órát főzzük. Átszűrjük, kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. (A mártást tetszés szerint tejszínhabbal lazíthatjuk még.)
  5. A sárgarépát, a karalábét, és 30 g zellert julianne-re vágunk, 50 g vajon puhára pároljuk, sóval, borssal, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és zeller zölddel ízesítjük. Adhatjuk külön is, vagy a mártáshoz keverve, utóbbinál szükség szerint még sűríthetünk a mártáson, ha a zöldségek levétől felhígulna.
  6. A fóliába csomagolt töltött filéket 10 percig gőzöljük.
A töltött halfiléket a lencsepürével és a mártással melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése